میلگرد کلاف چیست؟
میلگرد کلاف، همانطور که از نامش مشخص است بصورت کلافهای در هم پیچیدهایهستند که استفادههای بسیار گستردهای در سازههای ساختمانی و صنعتی دارند و در سایزهای مختلفی در بازار موجود میباشند. یکی از کاربردهای مهم میلگرد جبران مقاومت کششی پایین بتن در سازههای بتنی است. به همین جهت به آن تقویت کننده بتن نیز میگویند. نحوه نگهداری میلگرد کلاف با میلگرد ساده در کارخانه متفاوت است و از اهمیت بالایی نیز برخوردار است.
این محصول به دو صورت میلگرد کلاف آجدار و میلگرد کلاف ساده به بازار ارائه میشود. همچنین در صنعت و ساختمان سازی استفاده فراوانی دارند به همین علت در سایزهای متفاوتی تولید میشوند. میلگرد کلاف ساده در سایزهای 5.5 تا 12 و میلگرد کلاف آجدار در سایزهای 8 تا 12 در دو دسته A2 و A3 تولید میشوند. قیمت میلگرد کلاف در بازار با توجه به سایز و و نوع متفاوت میباشد و معمولا نوع آجدار آن از ساده گرانتر است.
انواع میلگرد کلاف:
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم بطور معمول میلگرد کلاف به دو شکل آجدار و کلاف ساده در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد که در ادامه به تعریف هر کدام میپردازیم.
میلگرد کلاف ساده:
این نوع میلگرد در 4 دسته و از سایز 5.5 تا 16 میلی متر در بازار عرضه میگردد. که سایزهای 5.5 تا 8 با اصطلاح مفتول (وایر) در بازار شناخته میشوند.قابل ذکر است این محصول در کارخانجات حداکثر تا سایز 12 تولید میگردد و سایزهای بالاتر به صورت سفارشی تولید میگردند.
- میلگرد ۵٫۵ کلاف ساده RST34
- میلگرد ۶٫۵ کلاف ساده RST34
- میلگرد ۸ کلاف ساده RST34
- میلگرد ۱۰ کلاف ساده RST34
میلگرد کلاف آجدار:
این نوع میلگرد به دو دسته A2و A3 تقسیم بندی میگردد.
کاربرد میلگرد کلاف:
این محصول در صنایع ساختمان سازی و در صنعت کاربرد فراوانی دارند و قبل از اقدام به خرید باید با آن به صورت کامل آشنا باشید تا بتوانید بهترین انتخاب را برای سازه خود داشته باشید. به طور مختصر به کاربرد هر کدام از آنها میپردازیم.
کاربرد میلگرد کلاف در ساختمان سازی:
- استحکام اتصالات گازی
- افزایش مقاومت سازه های بتنی
- افزایش مقاومت دیوارها و ستون ها
- استحکام بلوک ها
کاربرد میلگرد کلاف در صنعت:
- تراشکاری، صنایع الکترود سازی و جوشکاری
- ساخت میخ، پیچ و مهره
- استفاده در سیم بکسل
- سیم برق و دکل
- ساخت قطعات خودرو مانند فنرها و سوپاپها
- خرپا و تیرچه
- سیم خاردار
- زنجیر فلزی
- توری حصاری و فنس و گابیون
- صنایع فنر سازی
- سایر فولاد زیردستی و فولاد تبدیلی
- مفتول خوش تراش
کارخانجات تولید میلگرد کلاف در ایران:
بزرگترین کارخانه های تولیدی میلگرد کلاف به شرح زیر میباشد:
- ذوب آهن اصفهان
- مجتمع فولاد نطنز
- کاشان
- یزد
تمامی کارخانه های نام برده از یک استاندار مشخص جهت تولید این محصول استفاده میکنند و به طور مثال میلگرد کلاف ذوب آهن از استاندارد کشور روسیه استفاده میکند و بیشترین تولید این محصول در این کارخانه است.
مراحل تولید میلگرد کلاف
مراحل تولید میلگرد کلاف نیز مانند سایر میلگردها داری شیوه خاص خود میباشد. همانطور که میدانید شمش های فولادی پایه و اساس تولید اکثر مقاطع فولادی هستند و برای تولید این محصول نیز از شمشی که دارای سیلیسیم، کربن، گوگرد، منگنز و مقادیر ناچیزی فسفر میباشد، استفاده می شود. مراحل تولید به شرح زیر میباشد:
- ابتدا شمشهای فولادی در کورههای حرارتی با دمای 1000 یا 1100 درجهی سانتیگراد قرار داده میشوند. پس از بالا رفتن دمای آن، توسط رولهای کوره به بخش رافینگ یا خط تولید نورد انتقال داده میشوند.
- در بخش نورد گرم با استفاده از غلطکهای نصب شده در آن، به علت پایین بودن تنشهای پلاستیک و اعمال فشار بالا، شمشها برافروخته میشوند و موجب افزایش طول و ایجاد مقطع دایرهای شکل با قطر استاندارد میشود. سپس طی سه مرحله، تغییر شکل داده و قطر آن کم میشود.
- پس از اتمام مراحل نورد، میلگرد ها به دور یک حلقه پیچیده میشوند و به صورت اتوماتیک توسط مکانیسمهای خاص به قسمت خنک کننده انتقال داده میشوند. بعد از خنک شدن مراحل کویل و بسته بندی اجرا و میلگردها روانه بازار میشود.
وایر رادها انواع مختلفی دارند:
-وایر راد کم کربن
این نوع وایر راد با قابلیت کشش پذیری بالا برای کاربردهای متنوع در چندین گرید متفاوت در نظر گرفته شده است آنالیز شیمیایی این گروه به گونه ای است که همگی برای اتصال به روش مقاومتی، نقطه ای، جوش های الکترود دستی یا مشابه آن امکان جوش پذیری بالا حتی در حین عبور از دوره های کشش در سرعت بالا را داشته باشد. عناصر ناخواسته در این نوع فولاد به دلیل استفاده از ۹۰ درصد آهن اسفنجی مذاب تولیدی حداقل میباشد و به منظور ایجاد خواص مکانیکی از قبیل استحکام کششی و تسلیم ،قابلیت کنترل ازدیاد طول مناسب ، چکش خواری بالا و قابلیت نورد شدن در حالت سرد عناصر میکرو آلیاژی به این فولاد افزوده شده است.
کاربرد این گروه در تولید توری مرغی، پرسی، انواع سیم های خاردار و همچنین نیازهای صنعت پیچ و مهره میباشد.
-وایرود با کربن متوسط و پر کربن
از مصارف این مفتول ها میتوان به صنعت تایر و لاستیک، تولید انواع فنر، سیم و سازه های پیش تنیده سیم بکسل و سیم پیانو اشاره کرد.
حمل نقل و نگهداری میلگرد کلاف:
برای حمل نقل میلگردها به صورت کلی قوانینی وجود دارد که باید رعایت شود. اما در کل میتوان برای حمل نقل میلگردهای سایز کوچک تا ۱۰میلی متر از حالت کلاف استفاده کرد. به این ترتیب حمل و نقل آنها بسیار راحت تر صورت خواهد گرفت. سپس قبل از استفاده از میلگرد در پروژه مورد نظر، میلگرد کلاف را در کارگاه و به وسیله دستگاههای مخصوص از هم باز میکنند. زمانی که میلگردهای کلاف را انبار میکنند معمولا با استفاده از خرکهای چوبی از ارتباط مستقیم میلگرد با خاک و سایر عوامل رطوبت زا جلو گیری میکنند. دلیل این امر جلوگیری از هرگونه زنگ زدگی در میلگرد است.
یکی از اشتباهات رایج در حمل و نقل و انبار کردن میلگردها استفاده از پوشش های نایلونی است. گاهی اوقات همین پوشش نایلونی سبب افزایش احتمال زنگ زدگی میشود. به همین دلیل دقت کنید که اگر میخواهید برای جلوگیری از زنگ زدگی آهن از پوششی استفاده کنید، از پوشش های مناسب مانند برزنتی کمک بگیرید.
جهت مشاهده تامین کنندگان این صنعت میتوانید به وب سایت فولاد 24 مراجعه نمایید.
منبع:گروه تأمین محتوای فولاد 24