در مقالات قبل به انواع جوشکاری پرداخیتم اما در این مطلب تصمیم داریم به جوش آرگون بپردازیم، در جوش آرگون یا تیگ (TIG) برای ایجاد قوس جوشکاری از الکترود تنگستن استفاده می گردد که این الکترود برخلاف دیگر فرایندهای جوشکاری حین عملیات جوشکاری مصرف نمی شود در ادامه عوارض این جوش را ارائه می نماییم.
- آرگون چیست؟
- تاریخچه جوشکاری آرگون
- عوارض جوشکاری آرگون
آرگون چیست؟
آرگون (Ar) گازی است که به اندازه یک درصد در اتمسفر وجود دارد و بی رنگ و بی بو می باشد ، و یکی از پرکاربردترین گازها در فرایندهای صنعتی است که از تقطیر جزء به جزء بدست می آید و در دماهای بالا مورد استفاده قرار می گیرد باید بگوییم گاز آرگون تقریباً ارزان ترین گاز نجیب می باشد که جایگزین بسیار مناسبی برای نیتروژن به حساب می آید.
تاریخچه جوشکاری آرگون
آرگون از واژه یونانی(αργον) به معنی تنبل گرفته شده و در سال 1785 "هنری کاوندیش" تصور میکرد که آرگون در هوا وجود دارد؛
گاز آرگون گازی بی بو ،بی رنگ ،که تحت تأثیر ولتاژ بالا به رنگ متمایل به آبی روشن در می آید. این گاز در ابتدا توسط Lord Rayleigh فیزیکدان انگلیسی و بعدها William Ramsay شیمیست اسکاتلندی در سال 1894 کشف گردید گاز آرگون بسیار ساکن و ناشناخته در ترکیبات واقعی شیمیایی است.این گاز به مقدار کم در اتمسفر وجود دارد و جدایش آن از هوا صورت می گیرد .
جالب است بدانید به صورت عادی به آزمایشگاه حمل نمی گردد بلکه به صورت سیلندرهای تحت فشار ارائه می شود و از تقطیر جز به جز هوای مایع به دست می آید زیرا اتمسفر زمین حاوی 0.94 % آرگون می باشد. در اتمسفر مریخ 1.6 درصد آرگون 40 و حدود 5 ppm آرگون 36 وجود دارد.
گاز آرگون قابلیت حلالیت در آب را داشته و همانطور که گاز اکسیژن در آب حل می شود آرگون نیز حل می شود. گاز آرگون گازی بیرنگ، بی بو است و به هر دو حالت مایع و گاز موجود می باشد.
عوارض جوشکاری آرگون
جوشکاری آرگون آسیب های فراوانی بر انسان دارد که در ادامه به جزییات آن خواهیم پرداخت:
1- اثرات طولانی مدت جوشکاری آرگون
مشکلات ریوی،حنجره و مجاری ادراری در کار با بخار مواد خطرناکی مانند نیکل، بریلیوم، کادمیوم، کروم و آرسنیک که در دود جوشکاری است بوجود می آید.
از عوارض طولانی مدت جوشکاری آرگون می توان به مشکلات مزمن تنفسی مانند برونشیت، آسم، التهاب ریه ها، رسوب غبار یا سلیس یا اکسید آهن در ریه ها و مشکلات قلبی ، کاهش حجم ریه، کاهش سطح شنوایی، مشکلات پوستی، مشکلات گوارشی مانند التهاب مزمن معده و روده ها و زخم معده و اثنی عشر و حتی صدمات کلیوی اشاره نمود.
حتی در بعضی موارد احتمال سقط جنین و تأخیر در حاملگی در همسران جوشکارها در جوشکاری هایی مانند
- کادمیوم
- آلومینیوم
- نیکل
- کروم
- آهن
- منگنز
- مس
- گازهای مثل ازون
- گازهای نیتروژن دار
- رادیوگرافی
- گرما
وجود دارد.
2- نور و اشعه های مادون قرمز و ماورای بنفش
نور زیاد جوشکاری باعث آسیب به شبکیه چشم و اشعه مادون قرمز موجب آسیب و صدمه به قرنیه و حتی ایجاد آب مروارید می گردد. اشعه ماورای بنفش حتی در مدت کمتر از یک دقیقه می تواند باعث برق زدگی چشم گردد که علائم آن پس از چند ساعت با احساس وجود شن یا جسم خارجی در چشم، تاری دید، اشک، سوزش چشم، درد شدید و سردرد می شود، جالب است بدانید اشعه از مواد اطراف منعکس و تقریباً نیمی از برق زدگی در کسانی است که جوشکاری نمی کنند و استفاده نکردن از وسایل ایمنی و حفاظتی و برق زدگی های مکرر باعث صدمه دائمی به چشم می شود. همچنین سوختگی پوست که بر اثر اشعه ماورای بنفش بوجود می آید، ابتلا به سرطان پوست را زیاد می کند.
3- عوارض ناشی از گرما در جوشکاری آرگون
سوختگی از گرمای شدید جوشکاری و مذاب و جرقه از دیگر عوارض گرمای جوشکاری است که از مذاب ، جرقه و الکترود داغ و تکه های فلز ایجاد می گردد، همچنین گرمای زیاد موجب گرمازدگی می شود که از علائم گرمازدگی می توان به احساس سرگیجه، خستگی، کاهش اشتها، تهوع، دردهای شکمی اشاره نمود.
4- ناراحتی های عضلانی و استخوانی در جوشکاری آرگون
افراد جوشکار در معرض شانه درد، کمردرد، التهاب عضله، مفاصل و رباط ها و حتی دردهای زانو هستند که جهت کاهش این مشکلات انجام راه حل های زیر می تواند به شما کمک نماید:
- تغییر حالت بدن هر چند وقت یکبار
- بلند کردن صحیح اجسام
- قرار دادن کار در ارتفاع مناسب
- قرار دادن وسائل در محل مناسب جهت دسترسی
- کاهش لرزش
- در صورت ایستادن طولانی حتماً از محلی برای قرار دادن پاها استفاده نمود.
5- صدا
صدا بوجود آمده در حین جوشکاری علاوه بر اینکه موجب کاهش شنوایی می گردد استرس و فشار عصبی زیادی به انسان وارد می کند و حتی موجب بالا رفتن فشار خون و بیماری های قلبی می گردد، کار کردن در این محیط ها موجب خستگی، عصبی شدن می شود، نکته قابل توجه اینکه در صدای بیشتر از 85 دسی بل می بایستی از گوشی محافظ استفاده نمود.
در این متن به عوارض جوشکاری آرگون اشاره نمودیم و اینکه این روش جوشکاری در ایران بسیار رایج و دستمزد بالاتری برای آن پرداخت می گردد جهت مشاهده خدمات انواع جوشکاری در وب سایت فولاد24 کلیک نمایید.
جوشکاری آرگون
منبع: گروه تأمین محتوای فولاد24