تقسیم بندی سیم ها:
1-سیم مفتولی یا سیم تک لا
2-سیم افشان
3-سیم نیمه افشان
سیم افشان از تعداد بسیار زیادی رشته های نازک مسی انعطاف پذیر(هادی مسی نرم شده)تشکیل شده است. در این سیم به دلیل پیچش تارها طول کل سیم بیشتر است پس مقاومت الکتریکی آنها در واحد طول نیز بیشتر خواهد بود.سیم هایافشان در رشته ها و قطر های مختلف در بازار موجود میباشد جالب است بدانید که این سیم ها به دلیل این که از تعداد زیادی سیم مسی نازک به هم تابیده تشکیل شده اند نرم بوده و دارای قابلیت انعطاف بسیار بالایی میباشند به همین دلیل از آن ها در سیم کشی ساختمان استفاده می شود سیم های افشان با نشان اختصاری NYAF در بازار شناخته میشوند. عمده مصرف این سیم ها در صنعت ساختمان، جهت برق رسانی به سیستم های روشنایی و پریزها میباشد.
در حال حاضر تولید کنندگان بسیار زیادی در بازار سیم و کابل وجود دارند که از معتبرترین آنها میتوان به آرین ابهر، افشارنژاد و البرز الکترونیک و... نیز اشاره نمود.
نام گذاری سیم ها:
برای نام گذاری سیم ها ها و کابل ها به مولفه هایی همچون نوع عایق ,جنس هادی,شکل هادی و … حروفی نسبت داده اند که از کنار هم قرار گرفتن این حروف دقیقاَ می توان به نوع سیم و کابل و مورد مصرف آن پی ببریم.
این حروف عباتند از:
- N:نشان دهنده سیم مسی نرم شده یا به عبارتی سیمی که طبق استاندارد VDE آلمان ساخته شده است.
- Y : عایق P.V.C دور هر رشته است.
- S و Z :علامت سیم های مخصوص
- F: علامت سیم های نرم
- A :برای سیم کشی داخل لوله ها
- M به مفهوم سیم های مقاوم در مقابل رطوبت است.
کاربرد سیم افشان
سیم افشان بطور عمده برای نصب در وسایل برقی و نیز حفاظت سیستم های روشنایی، درمحیط های خشک، درون لوله ها و زیر و روی گچ مناسب است و بطور کلی در موارد ذیل استفاده دارد:
- سیم تلویزیون
- سیم وسایل تصویری
ساختار سیم افشان
در سیم افشان ( سیم انعطاف پذیر یا سیم قابل انعطاف ) هادی از جنس مس آنیل شده با خلوص بالا و از نوع گروه ۵ ( هادی انعطاف پذیر یا هادی افشان ) بوده که ویژگی های هادی مورد استفاده در سیم افشان می بایستی مطابق با الزامات استاندارد ملی ایران شماره ISIRI 3084 و یا استاندارد بین المللی IEC ۶۰۲۲۸ نیز باشد.
عایق به کار رفته در سیم افشان آمیزه پلیمر PVC ( پی وی سی ) از نوع پلیمر PVC/C میباشد.
ولتاژ تست در سیم های افشان با ولتاژ نامی ۵۰۰/۳۰۰ ، ولتاژ ۲۰۰۰ ولت و در سیم های افشان با ولتاژ نامی ۷۵۰/۴۵۰ ، ولتاژ ۲۵۰۰ ولت میباشد.
انواع سیم افشان:
سیم های افشان بر اساس مشخصه ولتاژ نامی به دو گروه تقسیم میگردند:
- سیم های افشان دارای ولتاژ نامی ۵۰۰/۳۰۰ ولت
- سیم های افشان دارای ولتاژ نامی ۷۵۰/۴۵۰ ولت
مراحل تولید سیم و کابل:
- 1-نازک کاری
- 2-مرحله آنیل کاری
- 3- مرحله بانچ(تاباندن رشته های مس)
- 4-مرحله عایق کاری(تولید زیره کابلی-سیم)
- 5 – مرحله روکش زنی(اکسترودرکابل)
- 6-مرحله بسته بندی
منبع: گروه تأمین محتوای فولاد24