آهن قراضه چیست؟
آهن قراضه معمولاً دورریزهای فلزی هستند که از لوازم خانگی، بسته بندی،صنایع تولیدی و محصولات فولادی، خطوط تولید فولادسازی، خودروسازی، آهنگری، ریخته گری و حتی انواع خودروهای از رده خارج تأمین می گردد تقریباً به هر چیز فلزی که عمرش به آخر رسیده باشد و بطور کلی به دسته ای از محصولات گفته می شود که ویژگی محصول سالم را نداشته باشند.
دسته بندی ضایعات:
- فلزی :
- آهن
- استیل
- چدن
- آلومینیوم
- مس
- برنج
- مفرغ
- سرب
- روی
- ضایعات فلزات دیگر
- پسماند صنایع فلزی
- آهن:
- ورق روغنی
- آهن سوپر ویژه
- آهن درجه یک
- آهن درجه دو
- ضایعات آهن درجه ۳
- ضایعات آهن سنگین ۱
- ضایعات آهن سنگین ۲
- ضایعات آهن سبک۱
- ضایعات آهن سبک ۲
- ضایعات پرسی بدنه
- ضایعات پرسی خودرو
- ضایعات آهن گالوانیزه
- ضایعات آهن آلیاژی
- ضایعات حلب
- ضایعات سوفاره آهن
انواع قراضه
1-قراضه آزاد: به قراضه هایی که پس از جمع آوری و آماده سازی بدون بسته بندی استفاده می شوند قراضه آزاد گویند، این قراضه انواع قراضه های برگشتی واحدهای صنعتی ( قراضه نو) قراضه کهنه و قراضه های مخلوط را شامل می شود.
2- قراضه های برگشتی واحدهای صنعتی (قراضه نو) : به انواع قراضه هایی ایجاد شده در مراحل تولید فولاد خام یا محصول نهایی در واحدهای صنعتی و با توجه به اینکه نو می باشند غالباً فاقد زنگ زدگی هستند قراضه های برگشتی گفته می شود و انواع خرسک، قطعات تختال، شمال، شمشه و … را نیز شامل می شوند.
3- قراضه کهنه: قراضه هایی که در جریان مراحل متفاوت مصرف محصولات فولادی ایجاد می شوند را با نام قراضه کهنه می شناسیم.
4-قراضه های مخلوط: قراضه هایی متشکل از مخلوط انواع قراضه ها را قراضه مخلوط می نامند.
5-قراضه های بسته: قراضه هایی که به دلیل افزایش وزن مخصوص ظاهری و یا آسانی در حمل و نقل و جابجایی، بسته بندی می گردند.
6-قراضه های سبک بار: به انواع قراضه هایی که وزن مخصوص ظاهری آنها از ۰/۵ تا ۰/۸ تن بر متر مکعب باشد.
7-قراضه متوسط بار: قراضه هایی که وزن مخصوص ظاهری آنها از ۰/۸ تا ۱/۰ تن بر متر مکعب است.
8-قراضه سنگین بار: قراضه هایی که وزن مخصوص ظاهری آنها یک تن بر متر مکعب و یا بیشتر باشد.
روش کاربرد آهن قراضه:
از آهن قراضه در تمام جهان غالباً براي بازيافت و استفاده دوباره در خطوط توليد استفاده می گردد. در حال حاضر در كشورهاي توسعه یافته علاوه بر طبقهبندي و تفکیک های تميز و با دقت، آن را پودر کرده و با افزودنيهاي مورد نياز در صنايع قطعهسازي بستهبندي شده و می فروشند. در ایران همچون گذشته براي ذوب در كورهها استفاده می شود. درصنايع ريختهگري براي ساخت محصولات چدني از كوره القائي کاربرد دارد كه حرارت آن تا ۱۴۵۰ درجه سانتيگراد بالا می رود و در صنعت فولادسازي از كورههاي قوس الكتريكي كه حرارت تا ۱۹۵۰ تا ۲۰۰۰ درجه سانتيگراد را نشان می دهد کاربرد دارد.
در ريختهگريهاي سنتي هم از كورههاي گردون بیش از يك تني استفاده مي گردد. نخست از آهن قراضههاي پرسي كه متشکل از ورقهاي نازك است در داخل كوره بارگيري کرده و از آنجا که اين نوع قراضه زودتر ذوب ميشود، براي شارژ كوره و تقريب يك سوم كوره اين نوع آهن قراضههاي پرسي به کار برده می شوند و پس از ذوب اين قراضه، قراضههايي با ضخامت بيشتر يا به نقلی قراضه فروشها كلفت بار را در داخل كوره ميريزند كه با توجه به ذوبي كه در داخل كوره موجود است، در مدت زمان کوتاه تری اين نوع قراضهها به حالت مذاب در می آید. در كورهها غالباً يك ساعت و نيم تا دو ساعت ذوب كامل می گردد و بعد از سرباره يا شلاكهگيري، مواد افزودني برای استاندارد شدن ذوب براي محصول خاصي كه مورد نظر می باشد، به ذوب اضافه ميگردد.
پس از آن برای انجام آنالیز از واحد ذوب نمونه ذوب به آزمايشگاه فرستاده می شود. آزمايشگاه بعد از آزمايشهاي شيميايي و مكانيكي نتایج را به واحد ذوب گزارش می نماید تا اينكه آناليز ذوب دقيقا براساس استاندارد شود. در اين صورت ضايعات آهن قراضه به محصولي استاندارد تبديل شده و از هر نظر مشابه محصول نو می باشد كه از شمش و يا آهن اسفنجي ساخته شده است.
منبع: گروه تأمین محتوای فولاد24