آلومینایزینگ چیست و چه کاربردهایی دارد در مقالات پیشین به تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه پرداختیم اما در این مقاله قصد داریم شما را با آلومینایزینگ ( aluminizing ) بیشتر آشنا نماییم با ما همراه باشید با سرفصل های ذیل:
- مفاهیم اولیه آلومینایزینگ
- آشنایی با روش های آلومینایزینگ
- کاربردهای آلومینایزینگ
مفاهیم اولیه آلومینایزینگ
در فرآیند آلومینایزینگ، از آلومینیوم به عنوان پوشش روی انواع قطعات فلزی، غیرفلزی و حتی پلیمری استفاده میشود. مهمترین ویژگی پوششهای آلومینایزینگ مقاومت حرارتی، مقاومت به اکسیداسیون در دماهای بالا و مقاومت به خوردگی است. این پوششها در دمای محیط و دماهای بالا مقاومت به خوردگی قابل ملاحظهای دارند. هم چنین در تماس با گازهای خورنده مثل so۲ و در تماس با آب دریا و رطوبت مقاومت به خوردگی چشمگیری از خود نشان می دهند.
روش های آلومینایزینگ
آلومینایزینگ به روشهای مختلفی از جمله روش غوطهوری گرم (Hot Dipping)، پاشش حرارتی (Thermal Spray)، شیمی فاز گازی (Gas Phase Ion Chemistry) و آبکاری الکتریکی قابل انجام است. روش غوطه وری گرم اقتصادیترین روش برای ایجاد این نوع پوششها است که برای پوششدهی قطعات فولادی (تسمه، ورق، سیم و غیره) کاربرد دارد. در این روش نمونه فولادی را درون مذاب آلومینیوم غوطه ور میکنند. لازم به ذکر است که قطعات با پیچیدگی بالا را به این روش نمیتوان پوشش داد چون احتمال عدم نفوذ کامل مذاب به قسمتهای پیچیده وجود دارد. روش آبکاری الکتریکی نسبت به روش غوطهوری گرم قابل کنترلتر بوده و احتمال تشکیل فازهای ناخواسته و آلودگیها کمتر است. در این روش از اعمال جریان الکتریکی جهت پوششدهی آلومینیوم روی سطح زیر لایه بهره گرفته میشود. همچنین، پوششهای اعمالی مقاومت قابل توجهی نسبت به خوردگی و اکسیداسیون و پوسته پوسته شدن در دماهای بالا دارند.
کاربردهای آلومینایزینگ
کاربرد فولادهای آلومینایز شده در صنایع ساختمان، نیروگاهها، مبدلها، گرم کنندهها، تاسیسات نفت و گاز و غیره است. بیشترین کاربرد روش آندایزینگ برای پوششدهی قطعا فولادی است. استحکام و سختی بالای فولادهایی از جمله CK۳۵ و CK۴۵ آنها را به گزینه مناسبی برای کاربرد در تجهیزات صنعتی و تاسیسات مختلف تبدیل کرده است. اما از طرف دیگر، اکسیداسیون دما بالا در حین گرمایش فولاد در محیطهای مستعد مانند توربینهای گازی، بویلرهای بخار و مبردهای حرارتی به وقوع می پیوندد. از این رو، فولاد ساده کربنی به دلیل مقاومت اکسیداسیون پایین و تشکیل لایه اکسیدی غیرمحافظ روی سطح آن، در دمای بالا قابل استفاده نمیباشد. یکی از روشهای پوششدهی برای بهبود خواص، آلومینایزینگ است که با تشکیل یک لایه محافظ آلومینیوم روی سطح فولاد، به طور موثر باعث بهبود مقاومت به اکسیداسیون دما بالای فولاد میشود.
مصرف عمده این محصول قطعهسازی خودرو شامل قطعات اگزوز، کاتالیست و محافظهای حرارتی است.
در صنعت لوازم خانگی جهت تولید قطعات شعله، محافظهای حرارتیHeat Shields ، داخل فرهای گازی و برقی، پلوپز و ... استفاده میشود.
در پایان می توان نتیجه گیری کرد ضخامت، سختی، استحکام چسبندگی و ساختار پوششهای تشکیل شده آلومینایزینگ از جمله عواملی هستند که بر خواص نهایی قطعه پوششدهی شده تأثیر میگذارند. از این رو، کنترل شرایط حین پوششدهی بسیار مهم و حائز اهمیت است.
منبع:گروه تأمین محتوای فولاد۲۴