انواع دستگاه برش آهن کدامند؟ اگر به اطرافمان نگاه کنیم محصولات زیادی را میبینیم که از فلز ساخته شده است، در گذشته ابزارهای برش فولاد کاملاً دستی و بر اساس توانمندی انسان انجام میگردید، این ابزارها شامل قیچی، چاقو، تبر و ... بود اما امروزه روشهای بسیار پیشرفته ای جهت برش فلزات وجود دارد که در ادامه قصد داریم به معرفی انواع این دستگاهها بپردازیم پس تا انتهای این نوشتار با فولاد ۲۴ همراه باشید...
- برش آهن
- انواع روش برش ورق
- مزایای برشکاری سرد
- مزایای برشکاری گرم
- روش های متداول برش آهن و فولاد
- نکات ایمنی در هنگام برش آهن
برش آهن
برش آهن بستگی به نوع محصول فولادی دارد ولی برش ورق فولادی با برش تیرآهن کاملاً متفاوت است. علاوه بر آن عواملی مانند ضخامت ورق، کیفیت، ابعاد و سرعت برشکاری نیز در انتخاب روش برش تاثیر دارد. برش آهن و فولاد به دو روش سرد و گرم صورت میگیرد.
برشکاری سرد:
روش برشکاری سرد نه تنها موجب بالا رفتن دمای فلز نمیگردد بلکه خواص فلز و انعطاف در برش نیز از لحاظ شکل و طول حفظ میشود. این روش دارای سرعت مناسبی است، تولید گاز آلاینده ندارد و پرتی اندکی دارد. اما از معایب آن می توان به محدودیت مکانی ابزار برش و هزینه بالای مواد و ابزار مصرفی اشاره نمود چرا که در این نوع برش از صفحه سنگ فرز، قیچی، گیوتین، تیغه الماس و اره استفاده میشود.
برشکاری گرم:
برشکاری گرم فلزات دارای سرعت بسیار بالا و میزان ضایعات کم است همچنین کلیه مراحل کار بصورت مکانیزه می باشد. اما با وجود محاسنی که دارد دارای معایبی مانند تولید آلاینده های سمی و تغییر ساختار در محل برش و پایین بودن ایمنی است.
انواع روش برش ورق
برشکاری فلزات به دو روش زیر تقسیم می شود که هر کدام محدودیت، محاسن و معایبی دارد.
روش سنتی:
- تراشکاری
- فرزکاری
- سنگ زنی
- رزوه زنی
- سمباده زنی
- قیچی
- گیوتین
- کاتر
که در ادامه به چند مورد آن اشاره خواهیم نمود.
قیچی (Steel Plate Cutting Scissor)
از اولین روش های برش آهن آلات میتوان به قیچی برش(Steel Plate Cutting Scissor) اشاره نمود که جهت برش ورقهای گالوانیزه، روغنی و یا رنگی در ضخامت های پایین استفاده میگردد، جالب است بدانید قیچی ها در انواع مختلف زاویه بر،لوله بر، طویل بر و سوراخ بر نیز در بازار یافت میشود.
گیوتین (Guillotine Steel)
نوع دیگر قیچی ها گیوتین(Guillotine Steel) میباشد که دارای ابعاد بسیار بزرگی است و دارای تکیه گاهی بر روی زمین است و به وسیله جریان الکتریسیته و جک های هیدرولیکی، عملیات برش را انجام میدهد، به این صورت که دو تیغه قیچی در طرفین ورق قرار میگیرد و با اعمال نیرو ورق بریده میشود، این دستگاه دارای قدرت بسیار زیادی است و اغلب جهت برش های طولی و عرضی از آن استفاده میکنند، ورق هایی که دارای ضخامت متوسط هستند را میتوان با این دستگاه به خوبی برش دهیم. البته گیوتین ها دارای انواع ماشینی و اهرمی هستند.
کاتر(cutter)
از کاتر جهت برش ورق های گالوانیزه رنگی با ضخامت خیلی پایین استفاده میگردد و برش از این طریق بستگی به قدرت دست برشکار دارد.
مزایای برشکاری سرد
- عدم تغییر خواص فلز
- پرتی کم
- انعطاف در برشکاری از لحاظ شکل و طول
- سرعت برشکاری
- عدم تولید هرگونه گاز سمی و آلاینده
مزایای برشکاری گرم
- سرعت برشکاری در حجم زیاد
- مکانیزه نمودن فرایند برش
- کاهش میزان ضایعات
روش های متداول برش آهن و فولاد
برش پلاسما ( Plasma cutting machine)
یکی دیگر از دستگاه های برش آهن پلاسما است ، برش با پلاسما تنوع و کارایی زیادی دارد و نسبت به هواگاز سرعت بالاتری دارد، برشکاری در این روش به این صورت است که با دمش گاز نجیب و هوای فشرده انجام میشود و جهت ورق هایی با ضخامت ۱ میلی تا ۳۰ میلی متر کاربرد دارد. برش پلاسما جهت برشکاری ورق های فولادی کم کربن بسیار قابل استفاده است.
واتر جت(Water jet cutting machine)
یکی از دستگاه های نوین برش واترجت میباشد که انرژی مورد نیاز خود را جهت برش کاری آهن و فولاد از طریق فشار آب خروجی از نازل ها دستگاه بدست میآورد، در کل نیروی مورد استفاده در این نوع برش، از فشار آب میباشد. این روش نسبت به برش لیزر دارای کیفیت بالاتری میباشد و هیچ گونه محدودیتی جهت جنس و ضخامت ورق ندارد.
هواگاز یا هوابرش (Flame cutting equipment)
برش آهن و فولاد از طریق هواگاز قدمت زیادی دارد لبه های برش این نوع برش بسیار تمیز و دقیق میباشد و برای ضخامت های ۱۰ تا ۲۰۰۰ میلی متر استفاده میگردد اما امکان برش ضخامت های ۶ تا ۳۰۰ میلی متر را نیز دارد. در این نوع برش از یک نازل سوخت و از یک نازل اکسیژن خارج میگردد و با ایجاد حرارت و ترکیب این دو، ورق فلزی در اکسیژن می سوزد و برش میخورد این برش جهت ورق های فولادی استفاده میگردد، کیفیت برش از سطح بالایی برخوردار است و لبه های صافی به ما میدهد.
لیزر(Iron laser cutting machine)
یکی دیگر از انواع دستگاه های برش آهن و فولاد میتوان به لیزر اشاره نمود که از طریق متمرکز شدن پرتو لیزر و گرمای بدست آمده از آن در یک ناحیه خیلی باریک اتفاق میافتد این روش کاملاً اتوماتیک میباشد و امکان سایش ورق صفر میباشد. این روش مناسب برش ورق هایی با ضخامت ۱۰ تا ۲۵ میلی متر میباشد از مزایای این روش میتوان به سرعت، دقت بالا، نبود آلودگی صوتی اشاره نمود در این روش امکان برشکاری بصورت منحنی و اشکال مختلف میباشد.
نکات ایمنی در هنگام برش آهن
- استفاده از عینک ایمنی، دستکش، ماسک و حفاظ شنوایی
- خواندن اقدامات ایمنی درج شده روی دستگاه
- اطمینان از خنک بودن قطعات برشکاری شده قبل از لمس آن
- تمیز نمودن قطعه قبل از انجام برشکاری
بطور کلی میتوان گفت برش فلزات از طریق سنتی و مدرن انجام میگیرد و همانطور که اشاره نمودیم امروزه دستگاه های متفاوتی جهت برش آهن و سایر فلزات تولید شده که هر یک کاربرد خاصی دارد که متناسب با ضخامت و نوع ورق می توانید بهترین دستگاه را جهت برشکاری فلزات خود انتخاب نمایید.
جهت ارتباط با خدمات برشکاری آهن و فولاد در وب سایت فولاد۲۴ کلیک نمایید.
منبع: گروه تأمین محتوا فولاد ۲۴