ورق گالوالوم چیست؟
ورق فولادی کربنی با پوششی از آلیاژ روی (Zn) و آلومینیوم که طی فرآیند Hot-Dip به طور پیوسته پوشش میگردد به نام گالوالوم شناخته می شود. مقدار اسمی ترکیب این پوشش شامل ۵۵% فلز آلومینیوم و% ۴۳.۵ فلز روی (Zn)می باشد. در ترکیب آلیاژ گالوالوم مقدار ۱.۵% عنصر سیلیکون نیز وجو دارد که حضور سیلیکون تأثیری در افزایش مقاومت به خوردگی ندارد؛ بلکه مزیت سیلیکون در افزایش قدرت چسبندگی پوشش گالوالوم به سطح فولاد می باشد به طوری که قابلیت تغییر فرم (خم کاری) و کشش را افزایش داده و چسبندگی پوشش را به خوبی حفظ می نماید، با حضور دو عنصر مقاوم به خوردگی (Al-Zn) در آلیاژ گالوالوم این پوشش به عنوان برترین پوشش مقاوم به خوردگی برای ورق های فولادی مطرح می باشد.
روی (ZN ) به دلیل توانایی حفاظت کاتودی فولاد برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی مورد استفاده قرارمی گیرد.اما به منظور بهبود مقاومت در برابر خوردگی و افزایش طول عمرمحصول،آلیاژی به نام گالوالوم (Si-Zn-Al)،که در کشور ما بیشتر با نام آلوزینک شناخته می شود،به صورت تجاری توسعه یافته و به خصوص در سقف های ساختمانی مورد استفاده قرار گرفته است .از سال ۱۹۷۲ تاکنون بیش از ۱۴۰ میلیون تن از محصول گالوالوم درجهان تولید و مورد استفاده قرار گرفته است.مصرف این محصول توسط معماران و کارفرمایان ساختمانی به دلیل تنوع، سهولت در بازرسی وفرم دهی ،زیبایی و بازدهی بلند مدت نسبت به گالوانیزه در حال توسعه می باشد.
کیفیت سطح ورق گالوالوم می تواند با اسپنگل معمولی (نرمال) و یا اسپنگل ریز شده (سوزنی)تولید گردد.سطوح گالوالوم با اسپنگل ریز برای رنگ آمیزی بسیار مناسب است بطوریکه ورق گالوالوم رنگی تا دمایC° ۴۰۰ بدون تغییر رنگ وتا دما C°۶۰۰بدون ایجاد زنگ زیاد مقاومت نشان می دهد همچنین در محیط ۱۰۰%مرطوب ودمای F°۱۰۰پس از ۱۰۰۰ساعت هیچگونه تاول زدگی(زنگ زدگی) مشاهده نگردیده است.
تولید ورق گالوالوم
در این نوع شیت ها به دلیل وجود آلومینیوم، در کنار بهره جستن از مزایای آندهای فدا شونده آلیاژ روی یک سد مکانیکی در برابر شرایط خورنده ایجاد می کند. از مزایای این محصول به دلیل دارا بودن آلومینیوم در ترکیباتش مقاومت بسیار بالا در برابر خراش و ساییدگی پوشش آلومینا ، همینطور رنگ پذیری عالی به دلیل دارا بودن ساختار شیمیایی چسبنده ، فرم پذیری عالی و یکنواختی در سطح ورق می توان اشاره کرد.
پیش تر عنوان کردیم که در ترکیبات این محصول آلومینیوم ، زینک و سیلیسیوم وجود دارد. حضور تک تک این آلیاژها موجب ایجاد خواصی در آن شده است. برای مثال حضور سیلسیوم باعث یکنواختی در سطح ورق ، حضور آلومینیوم ضمن ایجاد ظاهری یکنواخت به آن مقاومت بسیار بالا، همچنین فلز روی باعث بالا بردن مقاومت محصول در برابر عوامل خورنده محیطی شده است.
در ایران تولید ورق های گالوالوم در کارخانه هفت الماس همچنین در شرکت صنایع ورق پوشش دار تاراز انجام می گیرد. کارخانه هفت الماس محصول ورق گالوالوم خود را تحت شیوه غوطه وری می سازد. در طی این عملیات فرآیند آنیل پیوسته صورت می گیرد که گرید فولاد را تثبیت می بخشد. ورق گالوالوم هفت الماس با دارا بودن تمامی این مزایا خیلی سریع مورد توجه مشتریان و مصرف کنندگان قرار گرفت به گونه ای که در بین مشتریان از ورق گالوانیزه برتر شمرده شده است.
از این ورق ها در مکان های صنعتی که دارای شرایط اسیدیته ی بالا باشد مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این شیت اغلب در پوشش سقف کاربرد دارد که با منعکس کردن نور خورشید و جذب نکردن آن از بالا رفتن دمای ساختمان در تابستان همچنین با عایق بندی مناسبی که دارد از هدر رفتن گرما در زمستان نیز جلوگیری می کند.
تفاوت گالوالوم و گالوانیزه
تفاوت ورق آلوزینک (گالوالوم) و ورق گالوانیزه تنها در پوشش آن ها می باشد. ورق گالوانیزه با عنصر روی خالص یا آلیاژ آهن – روی پوشش داده می شود اما در ورق آلوزینگ شاهد آن هستیم که این محصول با پوششی از ترکیب آلومینیوم و روی تشکیل شده است از سوی دیگر شباهت این دو ورق بر پایه آن ها می باشد که هر دو از ورق فولادی تشکیل شده اند و پوشش روی آن ها موجب می گردد که در شرایط مرطوب و مستعد بارش دچار اکسید و زنگ زدگی نشوند در مواردی همچون سردخانه ها، پوشش سقف، حفاظ دیوار و غیره از چنین ورق هایی کمک گرفته می شود.
رنگ آمیزی ورق آلوزینک تنها به صورت کوره ای انجام می شود بر همین اساس بسیار مستحکم بوده و پوشش و رنگ آمیزی آن در صورت خدشه دار شدن اکسید نشده و ضد زنگ خواهد بود در محیط ها و شرایط اسیدی، فضاهای مرطوب، فضاهای صنعتی و چنین مواردی استفاده از ورق آلوزینک به وفور مشاهده می شود. تنوع رنگ بندی و گستره ضخامت ها موجب گردیده این محصول متقاضیان خاص خود را داشته باشد اصولاً این دسته از ورق ها در ضخامت های نیم سانتی در بازار محصولات فولادی به فروش می رسند.
تولید ورق آلوزینک رنگی
محصولات نامبرده در بازار داخلی ابتدا به صورت خام بدون رنگ اولیه تهیه می شوند سپس تحت فرایند حرارتی در کوره قرار گرفته و رنگ مورد نظر بر روی صفحه قرار می گیرد. ورق های وارداتی از چین و کره جنوبی تهیه می گردند. شباهت ورق گالوانیزه و آلوزینک در فلز مادر، ضخامت و عرض آن ها می باشد این دسته از ورق ها به گونه ای طراحی و تولید شده اند که در برابر محیط های مرطوب حداکثر مقاومت را از خود نشان دهند بر همین اساس با توجه به ماهیت تولید در صورت خراش سطح ورق، زنگ زدگی حاصل نمی گردد. سبک بودن، انعطاف پذیری، مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی، استفاده در محیط های مختلف و اسیدی از بارزترین خصوصیات ورق گالوالوم می باشد ورق آلوزینک با نام های زیر نیز در بازار شناخته می شود:
- Galvalume گالوالوم
- Aluzink آلوزینک
- Zincalume زینکالیوم
ویژگی های ورق گالوالوم
- دوام بالا و مقاوم در برابر خوردگی
- زیبایی ظاهری با اسپنگل های ریز
- مقاوم در برابر دما و انعکاس حرارت به دلیل حضورعنصر آلومینیوم
- دارای سطح محافظ بدون نیاز به کروماته
- عدم تغییر رنگ در دمای بالا و حین جوشکاری
کاربرد ورق گالوالوم
از این محصول در صنایع تهویه مطبوع، ساخت انواع اگزوز، روفینگ، منایع ذخیره، ساخت آبگرمکن، اجاق گاز، کولر، یخچال سازی، اسکلت ساختمان، به عنوان پوشش کف کانکس، جهت سیلو سازی، کابینت سازی، تجهیزات سیم و کابل، لوله و اتصالات، تابلو برق، در ساخت انواع تابلو های آموزشی و راهنمایی و رانندگی سیلو سازی، پروفیل درب و پنجره، منایع ذخیره ساخت و پوشش سقف ساختمان و خیلی موارد دیگر مورد استفاده قرار می دهند.
مزایای ورق گالوالوم
ورق آلوزینک نسبت به ورق گالوانیزه دارای عمر مفید تر و مقاومت بیشتری در برابر فرسایش می باشد این دسته از محصولات به دوحالت رنگ دار و بدون رنگ در اندازه های دلخواه تولید و روانه بازار می شوند.
- وزن مناسب
- مقاومت بالا
- ضد زنگ
- عمری طولانی تر
- انعطاف پذیری مطلوب
انعطاف پذیری بالا از دیگر ویژگی های آن هاست بر همین اساس با توجه به انعطاف پذیری بالا قابلیت تغییر شکل خوبی را از خود نشان می دهند. شرکت های تولید کننده این دسته از ورق ها استفاده از محصول مذکور در سقف را پیشنهاد می کنند.
تهیه شده در گروه تولید محتوای سایت فولاد 24