بار دیگر احداث یک واحد صنعتی در جوار یک جاذبه محیط زیستی خبرساز شده است. شرکت صنایع فولاد رهام پارس بنا دارد در شهرستان بختگان و در 30 کیلومتری دریاچه بختگان یک کارخانه تولید آهن اسفنجی احداث کند. خبرها حاکی از این است که 4000 میلیارد تومان بر این پروژه سرمایهگذاری شده و قرار است دو سال دیگر بهرهبرداری شود.
با این حال چند روز پس از کلنگزنی پروژه به دست رضا فاطمیامین، وزیر صمت، مشخص شد که هنوز سازمان منابع طبیعی با واگذاری زمین برای احداث کارخانه آهن اسفنجی در کنار دریاچه بختگان موافقت نکرده و شرکت آب منطقهای نیز با احداث این پروژه مخالف است.
حمایت نماینده نیریز از احداث کارخانه!
فرهاد طهماسبی، نماینده مردم استهبان و نیریز در مجلس، در گفتگو با تجارتنیوز خود را از طرفداران جدی این پروژه معرفی کرد و در این باره توضیح داد: هر گونه تخلف زیست محیطی و غیر از آن در مورد پروژه احداث واحد تولید آهن اسفنجی به دست شرکت یادشده مردود است.
وی افزود: به باور من آنچه با عنوان آسیبهای زیست محیطی علیه این پروژه گفته میشود، کارشناسی نیست و کاملا مغرضانه است؛ متاسفانه یکی از رقبای انتخاباتی من در تلاش است تا این پروژه را از طریق رسانهها تخریب کند.
طهماسبی ادامه داد: کار بر این پروژه از دو سال پیش آغاز شده و در این مدت تلاش ما بر دریافت مجوزهای قانونی بود. زمین این پروژه با مجوزهای قانونی واگذار شده و صاحبان پروژه متعهد شدند در برابر دریافت این زمین دو برابر مساحت آن را در جایی دیگر فضای سبز ایجاد کنند. مگر میشود سرمایهگذاری بتواند بدون دریافت مجوزهای قانونی سرمایهگذاری کند؟
او که پیش از این رئیس دادگستری نیریز بود، خاطرنشان کرد: شرکت فولاد رهام پارس تفاهمنامهای با شرکت فولاد غدیر نیریز منعقد کرده است؛ براساس این قرارداد خط انتقال آب خلیج فارس به چادرملو تا زمانی که این پروژه به بهرهبرداری برسد، اجرا میشود تا آب موردنیاز پروژه از آن محل تامین شود؛ بنابراین قطرهای از آب سفرههای زیرزمینی در این پروژه صرف نمیشود.
نماینده مردم استهبان و نیریز درباره آسیبهای احتمالی این پروژه برای دریاچه بختگان گفت: این پروژه بیش از 30 کیلومتر با بستر دریاچه فاصله دارد. هر چند دیگر از دریاچه بختگان هم چیزی باقی نمانده است. همچنین سازمان حمایت از محیط زیست استان فارس از محل پروژه بازدید داشته و بلامانع بودن احداث این پروژه را در استان تایید کرده است.
وی افزود: در حال حاضر بیکاری در بختگان بسیاری را به مهاجرت به یزد برای کارگری سوق داده است و در پی این اتفاق شمار زیادی از روستاها از سکنه خالی شده است. روزی که وزیر برای کلنگزنی پروژه به بختگان آمد حدود 5000 نفر از حضور ایشان استقبال کردند. این پروژه بیش از 1000 فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم میآفریند.
بهرغم دفاع همهجانبه طهماسبی از پروژه احداث آهن اسفنجی در بختگان فعالان محیط زیستی کشور همچنان بر آسیبزا بودن احداث پروژه تاکید دارند.
دریاچه بختگان بیشک آسیب میبیند
محمد درویش، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع ایران، درباره آسیبهای احتمالی احداث کارخانه در جوار دریاچه بختگان به تجارتنیوز گفت: بختگان تالاب بینالمللی ایران ثبت شده در کنوانسیون رامسر است و در پایاب دو رودخانه مهم کر و سیوند قرار گرفته است؛ با این حال احداث سدهای سیوند، ملاصدرا و درودزن این دریاچه را خشک کرد. با این حال در پی بارندگیهای اخیر بخش زیادی از این دریاچه آبگیری شده است.
وی افزود: اگر دریاچه بختگان به طور کامل خشک شود، شرق استان فارس از منافع آن محروم میشود چشمههای بزرگ تولید گرد و خاک شکل میگیرد و توان زیستپذیری شیلات از بین میرود.
درویش درباره آسیبهای احتمالی احداث کارخانه آهن اسفنجی در 30 کیلومتری دریاچه بختگان توضیح داد: وقتی پروژهای در حوزه آبخیز منطقه قرار گرفته پس بر منابع آبی منطقهای تاثیر میگذارد؛ حتی اگر با دریاچه بختگان فاصله 30 کیلومتری هم داشته باشد. این پروژه در حوزه آبخیز دریاچه بختگان، طشک و کمجان است و بیتردید دریاچه از آسیبهای آن مصون نیست.
فارغ از اینکه پرداختن به عواقب منفی احداث یک کارخانه تولید آهن اسفنجی در حوالی دریاچه بختگان یک تسویه حساب شخصی است یا یک دغدغه جدی محیط زیستی، آنچه اهمیت دارد این است که صاحبان این واحد تولیدی تا چه اندازه بر تعهدات خود برای جبران پیامدهای منفی احداث آن بر محیط زیست منطقه متعهد هستند.
آیا آنگونه که نماینده مردم استهبان و نیریز میگوید دو برابر زمینی که در اختیار گرفتهاند فضای سبز ایجاد میکنند و از آبهای زیرزمینی در تولید استفاده نمیکنند؟ و یا این وعدهها را تنها برای پیشبرد پروژه در مقطع کنونی ارائه دادهاند؟/ تجارت نیوز