چت

احتمال کاهش قیمت آهن و میلگرد در روزهای آینده

در ماه‌های گذشته پس از شیوع ویروس کرونا، بازار کالاهای اساسی از جمله فولاد و آهن آلات با نوسان قیمت فراوانی همراه بوده است. روند تغییرات آن با وضعیت فعلی حقیقتاً مشخص نیست.

احتمال کاهش قیمت آهن و میلگرد در روزهای آینده

ما هم نمی‌دانیم که با کدام استدلال و با چه استراتژی برخی از این نوردکاران یا شاید دلالان شمش اقدام به خرید با این سقف رقابتی از بورس کالا کرده‌اند اما روشن است که این قیمت‌ها برای بازارهای صادراتی به هیچ عنوان نه توجیه دارد نه خریدار خارجی.

عوامل بسیار زیادی بر قیمت محصولات فولادی تاثیرگذار است و روش های متفاوتی برای انجام پیش بینی وجود دارد. قیمت دلار، بودجه عمرانی، عوارض و تورم از عوامل تاثیرگذار هستند. اما نداشتن قیمتی ثابت در قیمت آهن آلات و مواد اولیه فولادی باعث ایجاد ترس و سردرگمی در فعالان این عرصه شده است. هرچند که با نوسان‌های این روزها امکان پیش‌بینی قیمت بسیار دشوار یا حتی غیرممکن است. سوال مشترک بین صنعت‌گران این است؛ آیا احتمال کاهش قیمت آهن و میلگرد در روزهای آینده وجود دارد؟ آیا می‌توان آینده بازار را پیش بینی کرد؟

 به علت حجم گسترده کالاهای آهنی و فولادی، اطلاع از آخرین وضعیت قیمت آهن در بازار اهمیت دارد.

در این روزها قیمت‌ها را باید با توجه به بروز پاندمی کرونا مورد بررسی قرار داد و از سوی دیگر تحریم‌ها، عبور دلار از مرز بیست هزار تومان و اثرات روانی آن بر جامعه، بورس، اثری که کرونا بر روابط کشورها با یکدیگر گذاشته و اثر آن بر طرز کار کارخانه‌ها را مطالعه کرد.

این بازار آشفته به ایران محدود نمی‌شود و در بعضی از جهات یک مسئله جهانی است. قیمت‌ها روز به روز در حال افزایش است. گاهی دیده می‌شود در چنین شرایطی با جرائمی چون احتکار رو به رو می‌شویم که خود به افزایش بیشتر قیمت‌ها دامن می‌زند.

اگر بخواهیم نگاهی جزئی‌تر به بازار آهن آلات داشته باشیم، از نظر پروفیل می‌توان گفت بازار تقریباً خالی شده؛ ورق پروفیل نایاب و تنوع اندازه‌های موجود قوطی پروفیل بسیار کم شده است. همین مسئله در مورد میلگرد نیز اتفاق افتاده است. خبرگزاری‌ها علت این موارد را نبود مواد اولیه کارخانه‌ها دانسته‌اند. همان‌طور که می‌دانید با کاهش عرضه محصول از سوی کارخانه‌ها، بدون شک قیمت افزایش پیدا خواهد کرد. این افزایش قیمت دلیل مزید بر سایر دلایلی است که تاکنون ذکر کرده بودیم زیرا در تمامی عرصه‌ها تاثیر مستقیم دارد. مسئولان هم در این راستا اعلام کردند که به هیچ عنوان کمبود آهن نداریم اما قیمت تمامی کالا‌ها با دلار و طلا سنجیده می‌شود و همین باعث ایجاد حباب در بازار و عدم شفافیت شده است.

اثر کرونا بر قیمت آهن در بازار

اما پاندمی کرونا در ابتدا تأثیری معکوس بر قیمت‌ها گذاشت. بسیاری از کارخانه‌ها با شروع همه‌گیری ویروس کووید 19 از یک طرف برای حفظ پروتکل‌های بهداشتی برای کارگران و از طرف دیگر به خاطر توقف صادرات و واردات بین کشورها به حالت نیمه تعطیل درآمدند که منجر به بیکاری، کاهش تقاضا و در نتیجه کاهش قیمت بسیاری از محصولات شد. در این دوران بسیاری از کارشناسان اقتصادی پیش ‌بینی کردند که این رکود برای مدت نسبتاً طولانی ادامه داشته باشد.

در اتحادیه اروپا تقاضا برای مصالح فولادی در چندماه گذشته بسیار کم شده و انتظار می‌رود تا سال آینده شاهد افزایش قیمتی در این بازار نباشیم. به همین دلیل هم تولید فولاد نسبت به سال گذشته 26.8 کاهش یافته است. اما در ایران شرایط این‌گونه پیش نرفت. متأسفانه یا خوشبختانه در دو ماهه اول سال در کشور ما ساختمان سازی طبق روال گذشته به کار خود ادامه داد. در نتیجه شیب افت قیمت مصالح ساختمانی آهنی مانند میلگرد، تیرآهن و پروفیل نسبت به بازار سایر محصولات شیب ملایمی بود. برای مثال روند تغییر قیمت تیرآهن 14 در یک سال گذشته در نمودار زیر قابل بررسی است.
روند قیمت تیرآهن 14 در یک سال گذشته

حتی بعد از مدتی که طبق دستور رئیس جمهور، اوضاع کار کارخانه‌ها و ادارات به روال عادی برگشت و پزشکان نیز اعلام کردند که ممکن است مجبور شویم تا سال‌ها با کرونا زندگی کنیم، اندک اثراتی که این ویروس خطرناک جهانی بر صنایع گذاشته بود نیز از بین رفت و قیمت‌ها نیز به سیر گذشته خودشان را پیش گرفتند.

اثر بورس کالا بر افزایش قیمت آهن

البته در این میان نباید از ورود عده زیادی از جامعه به بورس نیز غافل ماند. این حجم زیاد جمعیتی که به بورس وارد می‌شوند با خود پولی به همراه می‌آورند و قصد دارند در معاملات سهامی بخرند با این هدف که ارزش پولشان کاسته نشود. بخشی از این پول وارد سهام کالا خواهد شد و صف خریدهای ایجاد شده برای خرید سهام انواع صنایع و از جمله صنایع مربوط به آهن مثل پروفیل، شمش فولاد و ... خود به افزایش بیشتر قیمت‌ها دامن خواهد زد.

قیمت آهن در بازار ایران و قیمت دلار

اخیراً به دلیل اعمال تحریم‌ها، قیمت دلار با شیب شدیدی رو به افزایش رفته و حتی مرز روانی 20 هزار تومان را نیز رد کرده است. بدون شک این مسئله می‌تواند بر روی قیمت مواد اولیه تولیدی کارخانه‌ها اثرگذار باشد. به طوری که می‌بینیم بسیاری از اجناس، روند لحظه‌ای پیدا کرده و ممکن است در هر لحظه و هر روز جا به جا شود. یکی از محصولات پر مصرف فولادی میلگرد است که روند قیمت میلگرد در یک سال گذشته را در نمودار زیر بررسی کردیم.


روند قیمت میلگرد در یک سال گذشته

بورس نیز تا حد زیادی از قیمت دلار و البته کمی هم از مقدار صادرات شرکت‌ها اثر می‌پذیرد و با توجه به این که دو عامل بورس و دلار هر دو در جهت افزایش قیمت آهن آلات در بازار عمل می‌کنند احتمالاً این سیر صعودی مدتی ادامه داشته باشد و کاهش قیمت خبری نیست. به خصوص که کارشناسان اقتصادی از ادامه روند افزایش قیمت دلار خبر داده‌اند. قبل از اقدام به هرگونه فعالیت بهتر است از احتمال کاهش قیمت آهن و میلگرد در روزهای آینده یا حتی افزایش آن مطلع شوید.

نتیجه گیری

گزارش‌ها نشان می‌دهد بهای فولاد در دو ماه گذشته در بازارهای جهانی نه به دلیل افزایش تقاضا، بلکه به سبب افزایش بهای مواد اولیه مورد نیاز در تولید فولاد با افزایش همراه بوده است. بروز اختلال در بازار تامین مواد اولیه فولاد به سبب تعلیق فعالیت واحدهای تولیدی، اعمال قرنطینه و محدودیت‌های سفر باعث افزایش بهای فولاد شده است. طبق بررسی‌های انجام‌شده در بازار می‌توان نتیجه گرفت که تا زمانی که قیمت دلار به ثبات نسبی نرسد، قیمت محصولات فولادی اعم از میلگرد و آهن هم با نوسان همراه خواهد بود. یادمان باشد با فرض این‌که هر آن‌چه که موجودی دارید، اکنون می توانید به قیمت بالاتر بفروشید؛ اما این پول سود به حساب نمی‌آید چون دو روز دیگر همین کالا را با همین روند باید بالاتر خرید کنید. به طور کلی زنجیره‌های میانی نباید سود مقطعی خود را قربانی روند کوتاه مدت نمایند.

دیدگاه ها
×